Fordele ved en elcykel

Fordele ved en elcykel

I dette afsnit vil vi se nærmere på, hvilke fordele der er ved elcyklen sammenlignet med to alternative transportmidler – henholdsvis bilen og den traditionelle cykel uden hverken batteri eller motor.

For overskuelighedens skyld har vi inddelt de mange fordele i forskellige kategorier. De udvalgte kategorier består af sundhed, tid, miljø og økonomi. Du vil med al sandsynlighed finde nogle af fordelene mere væsentlige end andre, men det er ikke desto mindre gunstigt at vide, hvilke fordele der er ved elcyklen.

Miljø

Man behøver ikke at være miljøforsker for at kunne regne ud, at en bil naturligvis forurener betydeligt mere end en elcykel. Det bør være logisk for enhver, men det er alligevel interessant at kigge på, hvor meget henholdsvis bilen og elcyklen forurener. Du finder svaret herunder:

  • 1 km. i en mellemstor bil = ca. 132 gram CO₂
  • 1 km. på en elcykel = ca. 12 gram CO₂

Kilde: https://www.dr.dk/nyheder/regionale/fyn/elcykler-faar-folk-til-droppe-bilen

Vær opmærksom på, at ovenstående tal kun er vejledende. Den faktiske CO₂ udledning vil helt naturligt variere fra transportmiddel til transportmiddel og fra køremåde til køremåde. Det korte og det lange er, at man kan skåne miljøet ved at lade bilen stå i garagen – og i stedet hoppe på elcyklen.

Elcyklen er et fremragende alternativ til både toget, bilen og bussen, hvis man altså ikke har behov for at pendle flere hundrede km. om dagen. Der er nemlig grænser for, hvor langt en elcykel kan køre, før batteriet skal lades op.

Sundhed

Elcyklen er modsat mange menneskers opfattelse ikke kun tilegnet dovne og overvægtige mennesker. Den er i mindst lige så høj grad henvendt til personer, som døjer med nedsat styrke i muskler, led og knogler. Ligeledes er elcyklen for personer, som af aldersmæssige eller sundhedsmæssige årsager ikke har kræfter til at cykle på en almindelig cykel.

Drømmer du om et sundere og mere aktivt liv, så kan du gøre klogt i at skifte din bil ud med en elcykel. Du får nemlig masser af motion på elcyklen, selvom du selvfølgelig får en hjælpende hånd fra motoren.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at man ikke kan komme fra a til b på en elcykel, hvis man ikke selv lægger kræfter i. Elcykler er nemlig udviklet således, at man selv skal træde i pedalerne for at sætte motoren i gang. Den batteridrevne cykel er udstyret med forskellige hjælpeniveauer, som man frit kan vælge mellem og regulere løbende. Er du rigtig sej, så slår du hjælpemotoren fra og kæmper dig frem med egen kraft. Om du benytter dig af hjælpemotoren eller ej, så kan du være helt sikker på, at du nok skal få pulsen op og blive forpustet.

Det er ganske rigtigt sundere at cykle på en almindelig cykel end en elcykel, men sammenligner man elcyklen med bilen, så ved alle, hvilken transportform der rent sundhedsmæssigt er bedst. Du kan evt. starte med at tage elcyklen på arbejde to dage om ugen, så du lige så stille kan vænne dig til at cykle i stedet for at køre i bil.

Tid

Det er en kendsgerning, at vi danskere værner rigtig meget om vores tid, ikke mindst vores fritid. Det kommer til udtryk ved, at vi glædeligt hyrer en gartner, handler dagligvarer på nettet eller bruger ressourcer på at planlægge vores hverdag – med det helt klare formål at spare tid.

Cykling er normalt ikke den hurtigste transportform, men man kan takket være den lille hjælpemotor på elcyklen spare rigtig meget tid. Du sparer tid på elcyklen, fordi du hverken vil blive påvirket af bilkøer, vejarbejde eller langsom trafik. Du kan endvidere glæde dig over, at du ikke skal bruge evigheder på at finde en ledig parkeringsplads.

Det er med en elcykel ikke usandsynligt, at du kan halvere din daglige transporttid. Det siger du ikke nej til, vel?