Menu

Gode tips mod bladlus

0 Comments


Solen og sommerfuglene er ikke de eneste sommerbebudere. Det er nemlig også i den tidlige sommer, der er størst risiko for, at bladlusene angriber. De små bæster ser harmløse ud, men deres ekskrementer øger risikoen for svamp, virussygdomme og misdannelser på planterne – ikke lige de tre ord du helst vil forbinde med din have.

Kan man undgå bladlus i haven?

Du kan aldrig helt fjerne risikoen for at bladlusene erklærer dine planter krig, men du kan minimere den. Det kan du gøre ved at sørge for, at dine planter har nok vand. Bladlus angriber oftest tørre planter, og når de først har sat sig i klynger, skal der strengere midler i brug – så afsted med vandkanden.

Har bladlusene allerede gjort sit indtog?

Du kan genkende et bladlus angreb ved, at plantens blade får en klistret og skinnende overflade, som skyldes sukkerindholdet i bladlusenes ekskrementer. Derudover vil nye skud typisk se misdannede og abnorme ud. Du kan også se de små grønne dyr, hvis du kigger efter.

Der er heldigvis tre råd, der kan hjælpe dig af med plagen igen.

1. Du kan forsøge at spule bladlusene af med en haveslange eller et brusehoved. Du skal dog være påpasselig med ikke at have for meget tryk på. Så risikerer du nemlig at ødelægge planten, og så er du jo lige vidt.

2. Få ungerne til at samle mariehøner. For mariehøner er bladlus en delikatesse, så du skal endelig byde de små røde dyr velkommen i din have. Det kan være svært selv at få mange nok, så send eventuelt ungerne på jagt.

3. Køb en insektsæbe eller et sprøjtemiddel, som er godkendt. Det kan købes på den lokale planteskole. Du skal blot påføre midlet på planten og lade det sidde et par minutter, hvorefter du skyller af med vand.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *