Menu

Bedste gødning til køkkenhaven

0 Comments


Er du også ved at blive klar til forårets komme eller mangler du de sidste småting? Her er nogle tips til, hvordan du bedst gøder din køkkenhave så den giver de bedste resultater af frugt, grønt og bær.

Typer af gødning

Der findes to typer af gødning til haven: Organisk gødning og mineralsk gødning.
Organisk gødning kan være alt fra kompost til møg fra dyr, og det sælges ofte i poser ligesom mineralsk gødning.
Mineralsk gødning er kunstigt fremstillet ud fra kemiske processor og udvindinger fra jorden. Normalt kaldes det også for kunstgødning eller NPK-gødning. Mineralsk gødning har ofte et højt indhold af næringssalte og kan hurtigt optages af jorden.
Hvis man går i detaljer kan der være enkelte planter, der foretrækker den ene type af gødning fremfor den anden, men dette kan man ofte læse på den, når man køber den.

Hvornår og hvor meget skal man gøde?

Søren Ryge udtalte engang at han kun gøder om foråret, når planterne er begyndt at vokse stille og roligt. Han mente ikke at man skulle gøde før påskeferien og ser heller ingen grund til at man gøder senere på året, med mindre haven har meget brug for det, da der er større risiko for at ikke alle næringsstoffer optages. Det kan lede til at nogle stoffer vaskes ud i jorden og ned i vores grundvand og øvrigt vand i naturen.

Gød derfor om foråret og lav eventuelt “reparations-gødning” pletvise steder i haven i løbet af året.

Den billigste løsning

Hvis du kender en landmand med køer, eller du måske selv har høns eller lignende, så er organisk gødning klart den billigste løsning. Men hvis ikke, så er mineralsk gødning nok både billigst og nemmest, da det andet kan tage tid at finde.

Husk altid at alle råd i forhold til haven må tilpasses det enkelte områdes jord, da indholdet af ler, næringsstoffer, mineraler og kvælstoffer kan variere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *